Sivut

perjantai 21. helmikuuta 2014

Niksun sappileikkaus

Niksulla oli sappirakon poisto viime lauantaina Jyväskylän Animagissa, jossa prof Clarence A. Rawlings Georgian yliopistosta, USA:sta oli kouluttamassa suomalaisia eläinlääkäreitä aiheena sapen poisto tähystysleikkauksessa.Oltiin Animagissa aamulla puoli yhdeksältä.
Niksun toimenpide aloitettiin tähystämällä, mutta maksan koepalojen oton ja tilannearvion jälkeen siirryttiin avoleikkaukseen. Tähystysleikkausta ei voitu suorittaa, koska sappirakon ympärillä oli kiinnikkeitä ja kiinnikkeitä oli maksasta vatsaontelon seinämään ja palleaan. Sappitiehyet ja sappirakko olivat täynnä sappikiviä ja limasakkaa ja ne poistettiin huuhtelemalla. Kun sappirakko irrotettiin palleasta, palleaan tuli reikä, joka ommeltiin. Rintaontelosta poistettiin sinne joutunut lima. Vatsaontelo huuhdeltiin lopuksi. Leikkaus oli ollut erittäin haastava. Leikkaus alkoi aamupäivää n. klo 10.30 ja loppui iltapäivällä kolmen maissa.
Niksulla on todenäköisesti ollut aiemmin jonkin asteinen sappirakon repeämä, joka oli aiheuttanut kiinnikkeet ja Niksun viime syksyisen oireilun. Repeämän taustalla epäillään olevan mukoseele, mikä varmistuu kun saadaan maksan koepalanäytteiden tulokset.
Leikkauksen jälkeen Niksu oli vielä neljä tuntia tipassa ja tarkkailussa. Se oli tosi väsynyt ja heikko kun lähdettiin ajamaan Mikkeliin. Piti ajaa vielä Jyväskylän kaupungin kautta hakemassa apteekista lääkkeitä ja puoli kymmeneltä illalla oltiin Mikkelissä.
Yö meni tosi levottomasti, Niksu nousi vähän väliä ylös ja vahinkoja sattui. Enkä minäkään nukkunut ollenkaan. Yritin aamulla tarjota ruokaa mutta ei halunnut, vettä joi.Lähdettiin sitten aika pian kotiin Valkealaan. Sunnuntaipäivän Niksu oli edelleen hyvin väsynyt, eikä syönyt, onneksi sentään joi itse. Pissat tuli sisälle, samoin kakkaa pari kertaa (hyvin tummaa). Su-ma välisenä halusi pari kertaan itse ulos pissalle ja kakatkin teki ulos. Alkoi vähän piristyä.
Maanantaiaamuna käväsin töissä hakemassa papereita kotiin, jotta pystyin paremmin valvomaan Niksua. Ja kun ei edelleenkään ollut halukas itse syömään, soitin Jyväskylään eläinlääkärille, että pitäisikö huolestua. Ja Suvi oli sitä mieltä että kannattaa käydä verikokeissa, kun kakkakin oli melkein mustaa (vuotaa?). Saatiin Kouvolan Univetiin aika klo 14 ja siellä tehtyjen verikoetulosten ja röntgenkuvien perusteella suositeltiin menoa eläinsairaalaan joko Viikkiin korkeakoululle tai Hattulaan, jotta Niksulle voidaan tehdä verensiirto. Niksu oli erittäin aneeminen. Punasoluarvot olivat erittäin alhaiset ja valkosoluarvot korkeat. Niinpä lähdin Niksun kanssa neljän jälkeen Hattulan Univetiin (ent. Vethaus). Niksu jäi sairaalaan ja minä meni Hauholle Lauralle yöksi. Yöllä Niksulle tehtiin verensiirto. Tiistaiaamuna tilanne oli jo parempi, crp oli laskenut (ma 128) lähes normaaliin. Niksulla todettiin myös alkava vatsakalvontulehdus. Tiistai-iltana kertoivat että punasoluarvot ovat parantuneet ja elimistö on alkanut itse tuottamaan uusia, samoin valkosoluarvo oli laskenut. Myös maksa-arvot (alat) olivat koholla maanantaina ja nekin laskivat. Keskiviikkoiltana Niksu pääsi kotiin.
Niksu on nyt huomattavasti pirteämpi, ollaan vähän ulkoiltukin, mutta ruokahalu ei vieläkään ole kovin hyvä. Tänään ostin herkkuja, paistoin uunissa vähän lohta, se maistui. Huomiseksi on kananpojan jauhelihaa.
Lääkkeitä on paljon. Hoito on ollut hyvää kaikissa paikoissa missä ollaan viime päivinä oltu.

Niksun lääkkeet.

Haava, ommeltu kiinni hakasilla.3 kommenttia:

 1. Meillä on 13v 3kk ikäiselle Muska -sheltille sapenpoistoleikkaus pe 5.8 edessä. Kuulostaa hurjalta tuo teidän sairauskertomus. Tiestyi lohdullista se, että koira siitä selvisi. Pelottaa vaan viedä tuota meidän vanhusta tuonne leikkaukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan se aikamoinen tapahtuma. Leikkaus piti olla hyvä opetustapahtuma eläinlääkäreille, mutta jouduttiinkin muuttamaan avoleikkaukseksi. Mutta Niksun tapauksia ei varmaan kovin usein tule vastaan ja uskon että teidän kohdalla leikkaus menee hyvin tähystysleikkauksena.
   Niksulla kun oli kestänyt niin kauan (ainakin 2 vuotta) ennenkuin syy sen sairasteluun selvisi tai se selvisi vasta siinä sappileikkauksessa, kun huomattiin että sappirakkossa oli ollut repeämä jo kauan aikaa.
   Tseppiä teille!

   Poista
 2. Miten Muskan leikkaus meni? Toipuiko hyvin? Meillä leikkaus edessä seniorille (mäyräkoira) muutaman viikon päästä ja nyt jo jännittää ihan hirveästi - pelottaa suoraan sanoen. Johanna mäyräkoiran huolestunut "äiti"

  VastaaPoista