Sivut

tiistai 16. elokuuta 2016

Akun terveys

Akun sairastelut alkoivat kesällä 2014 korva- ja varvasvälintulehduksilla. Eläinlääkärissä ollaan käyty monen monta kertaa reilun kahden vuoden aikana. Välillä korvat ja tassut voivat paremmin, mutta aina ne tulehdukset uusiutuivat. Etenkin sadekeleillä tassut voivat huonommin ja tossujakin on kulutettu useammat kappaleet. Loppusyksyllä 2014 kuvaan tuli mukaan myös tietynlainen agressiivisuus Niksua kohtaan, etenkin ruokailun yhteydessä. Aika pahasti kävi vanhaan herraan kiinni, veri roiskui. Niska-persotteella kodinhoitohuoneeseen jäähylle pariksi tunniksi. Sitä esiintyi silloin tällöin, mutta jäi muutaman kuukauden jälkeen pois. Ajattelin tuolloin, että se johtui ehkä korvatipoista, ne kun saattaa aiheuttaa tilapäistä kuuroutta.

Viime talvella mietin Akun yleiskuntoa tarkemmin, koira on vajaa seitsemän vuotta, mutta silti tosi laiska lenkillä ja agilitystäkin oli vauhti kadonnut. Turkki oli ohentunut pikkuhiljaa, osin melkein paljaita laikkuja. Koska Niksulla on kilpirauhasen vajaatoiminta, googletin kilpparin vajaatoiminnan oireita vaikkei Niksulla samoja oireita olekaan, tai on sillä huono turkki, mutta senkin laitoin sen muiden sairastelujen piikkiin. No, kilpparioireitahan on juuri nuo Akun oireet ja koska meillä olikin varttuna aika jälleen kontrollikäyntiin ell:iin, niin pyysinkin että ottavat kilpparinäytteen. Ja vajaatoimintahan se sieltä löytyi ja paljon pahempi kuin Niksulla.

Lääkityksen taso löytyi heti ekalla määrällä, niinpä vointi koheni tosi nopeasti. Kesän aikana Akulle on tullut kokonaan uusi, paksu ja kiiltävä turkki. Kauluskarva on kihartunut laineille. Myöskin agility on alkanut jälleen maistumaan ja vauhtikin on palannut. Kisattu ei olla paljoakaan, mutta treeneissä ollaan käyty silloin tällöin. Pari viikkoa sitten juttelin yhden agilitytutun kanssa aiheesta, koska hänen koirallaan on myös kilpparin vajaatoiminta ja siinä yhteydessä selvisi että nuo Akun ärhentelyt Niksulle olivat yksi oire kilpparin vajaatoiminnasta. Oireet voivat olla niin moninaiset!

Viime viikolla käytiin kontrollissa ja arvot olivat kohdallaan eli lääkityksen taso pidetään ennallaan, kaksi thyroxin tablettia aamulla ja kaksi illalla. Korvatkin ovat olleet siistit koko kesän, tassutkin ovat paremmat, tosin edelleen sadekeleillä ne hiukan punoittavat ja Aku yrittää nuolla niitä, tassukarvat ovat värjäytyneet punaisiksi. Silloin tällöin edelleen pesen niitä Malaseb-shampoolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti